Op het hoofdbureau in de eenheid Den Haag staat sinds oktober 2019 de Sign Language Coffee Bar. Medewerkers kunnen er koffie bestellen in gebarentaal en dit levert een baan op voor twee slechthorende medewerkers. SAOP verstrekt subsidie voor de pilot.

Koffie bestellen in gebarentaal

De Sign Language Coffeebar is een bar waar koffie wordt gemaakt door een dove of slechthorende barista, ook wel ‘gebaarista’ genoemd. Ook thee en chocolademelk zijn er te koop. Klanten kunnen hun bestelling alleen in gebarentaal doen. Als ze de gebarentaal niet beheersen, kunnen ze ter plekke gebruikmaken van een scherm met korte, geluidloze videofilmpjes. Daarmee leren ze in enkele seconden met welke gebaren ze een espresso of een cappuccino kunnen bestellen.

Banenafspraak

De Sign Language Coffeebar in de eenheid Den Haag levert al direct werkgelegenheid op voor één of twee gebaarista’s. Daarmee geeft de politie invulling aan de Banenafspraak, waarin is afgesproken banen te realiseren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als de pilot een succes blijkt, kunnen meer coffeebars worden geopend, waardoor nog meer banen kunnen worden gecreëerd.

Meting na zes maanden

In een kleinschalige pilot van zes maanden wordt onderzocht of politiemedewerkers bereid zijn om tegen betaling en door middel van gebarentaal koffie te bestellen bij een gebaarista. Tussentijds en na afloop meet de politie de resultaten. Zo wordt er bijgehouden hoeveel koppen koffie, thee en warme chocolademelk er zijn verkocht. Ook wordt de klanttevredenheid gemeten en de tevredenheid van de gebaarista over het werken bij de politie. Als uit de evaluaties blijkt dat de pilot een succes is, komt er een handleiding waardoor het project overdraagbaar is naar andere politie-eenheden.

Meer informatie

Bekijk op de website van de politie een nieuwsbericht en filmpje over dit project.
Lees op onze website het artikel Blauwe Boon is niet meer weg te denken.