De politie in de eenheid Amsterdam onderzoekt met subsidie van SAOP of mensen met autisme geschikt zijn om grote hoeveelheden ongestructureerde data om te zetten naar gestructureerde data. Zij kunnen dan ingezet worden bij het Team Rendement Operationele Informatie (TROI) dat forensische data-analyses uitvoert. Daarbij wordt informatie die relevant is voor de opsporing uit digitale bronnen gehaald.
Forensische tools
Bij TROI werken dataspecialisten die ongestructureerde data uit digitale bronnen kunnen omzetten naar gestructureerde output. Deze output wordt vervolgens gebruikt om analyses uit te voeren en om informatie te ontsluiten die voor de opsporing relevant is. Daarnaast worden binnen de digitale opsporing forensische tools gebruikt om in beslag genomen gegevensdragers uit te lezen. Die forensische tools gebruiken vaak gesloten formats waardoor de output nauwelijks met andere analysetools kan worden geanalyseerd. Daarom zijn er ook programmeurs nodig die programma’s schrijven om taken te automatiseren waarin deze forensische tools niet voorzien, bijvoorbeeld ruwe data in bulk converteren.
Oog voor detail
Voor deze werkzaamheden zijn medewerkers nodig die oog hebben voor detail en patronen in data snel kunnen herkennen. Veel hoger opgeleide mensen met autisme hebben het talent dat ze zich zeer goed kunnen focussen en naar een oplossing van een vraagstuk blijven zoeken. Ze hebben bovendien extreem oog voor detail en vaak sterk ontwikkelde analysevaardigheden. In de eenheid Den Haag bleek bijvoorbeeld in het project Camerabeeldspecialisten dat mensen met autisme erg geschikt zijn om camerabeelden uit te lezen in opsporingsonderzoeken.
Banenafspraak
Met de subsidie van SAOP worden vier mensen uit de doelgroep gedurende twee jaar gedetacheerd om grote hoeveelheden data om te zetten voor opsporingsonderzoeken. Het gaat om twee dataspecialisten en twee softwareontwikkelaars. Het project geeft zo invulling aan de Banenafspraak voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het project loopt tot oktober 2021.