Het doel van het project Workshops 55+ en 58+ was om oudere werknemers zich er bewust van te laten worden dat zij de keuze hebben om vitaal en inzetbaar te blijven en om goede voorbereidingen te treffen op hun pensioen. In de eerste fase werden alleen de werknemers met een leeftijd van 58+ benaderd voor de workshops. In de tweede fase ook collega’s met de leeftijd van 55+.

De aanleiding voor het project was het hoge ziekteverzuim onder collega’s ouder dan 58 jaar in het district Gouda. Bij een pilot leerden deze collega’ hoe ze hun (resterende) loopbaan richting kunnen geven en hun werkbeleving positief kunnen beïnvloeden. Tijdens themadagen kregen ze hier tools voor uitgereikt. De themadagen werden erg gewaardeerd.

Vervolg themadagen

Na de succesvolle uitvoering van de pilot is besloten om themadagen te organiseren voor alle medewerker die 55 jaar of ouder zijn. Hier kwamen onderwerpen aan de orde als ‘plezier hebben en houden in je werk’ en ‘met trots de dienst verlaten’. Na een plenair deel waren er ’s middags drie workshops: levensfasebewustheid, pensioen en vitaliteit. De laatste twee workshops werden gegeven door een pensioenambassadeur en een vitaalcoach. De vitaalcoach vertelde over de mogelijkheden om gezonder te leven en de pensioenambassadeur gaf voorlichting over de keuzes die er zijn om bijvoorbeeld eerder met pensioen te gaan.

De door SAOP gesubsidieerde pilot is inmiddels afgelopen, maar de eenheid Den Haag wil de workshops 55+ en 58+ voortzetten vanwege de positieve resultaten. Verder zijn er plannen om soortgelijke themadagen te organiseren in de eenheden Amsterdam, Noord-Nederland, Oost-Nederland, Midden-Nederland, Noord-Holland, Rotterdam en Zeeland/West-Brabant.

Meer informatie

Lees het artikel Korps Den Haag organiseert workshops voor oudere werknemers
Lees het artikel Zelf de regie nemen over de invulling van je laatste dienstjaren