Een netwerk van ambassadeurs is binnen de politie aan de slag gegaan om meer aandacht en begrip te vragen voor medewerkers met autisme. De Autisme Ambassade draagt bij aan diversiteit en inclusiviteit van de organisatie en aan een prettige werkomgeving waarin medewerkers met autisme optimaal kunnen functioneren.

Met de Autisme Ambassade heeft de politie sinds eind januari 2021 een netwerk van twaalf ambassadeurs dat helpt het maximale te halen uit medewerkers met autisme. ‘Een op de honderd medewerkers binnen de politie heeft een vorm van autisme. Vaak lopen zij tegen onbegrip aan van collega’s, maar ook van leidinggevenden’, zegt projectleider Jory de Groot. ‘De ambassadeurs willen autisme binnen de organisatie normaliseren en hopen hiermee bij te dragen aan meer herkenning, erkenning en waardering van verschillen tussen mensen.’

Opening Autisme Ambassade

Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer steunt namens de korpsleiding de Autisme Ambassade. Het programma past binnen de doelstelling om diversiteit binnen de politieteams te vergroten. Tijdens een online evenement met bijna 100 geïnteresseerden opende Huyzer op 26 januari officieel de Autisme Ambassade. Na haar toespraak stelden alle ambassadeurs zich digitaal voor. Eén van de ambassadeurs is motoragent Grace, die in een filmpje vertelt hoe openheid over autisme haar helpt in haar werk.

Plan van aanpak

De Autisme Ambassade is mogelijk gemaakt met subsidie van SAOP en wordt inhoudelijk ondersteund door de stichting Vanuit autisme bekeken. Alle ambassadeurs hebben een vierdaagse training van deze stichting bijgewoond. Tijdens de training hebben ze gezamenlijk een plan van aanpak gemaakt voor de Autisme Ambassade bij de politie. Een van de eerste activiteiten was een workshop over autisme en werk voor collega’s en leidinggevenden van medewerkers met autisme. Omdat hier zoveel aanmeldingen voor waren, gaat de Autisme Ambassade de workshop nu regelmatig inplannen. Verder is het de bedoeling dat het netwerk van ambassadeurs wordt uitgebreid, zodat iedere eenheid straks minimaal één ambassadeur heeft.