Wat zijn normale reacties op ingrijpende gebeurtenissen die je als politiemedewerker meemaakt? Wanneer is het verstandig om professionele hulp in te roepen? En hoe staat het ervoor met jouw fysieke en mentale fitheid? De Gezond Werken app is gelanceerd om alle politiemedewerkers in staat te stellen hun welzijn zelf te monitoren. Ontdek hoe je gezonder kunt werken door de app te downloaden.

De Gezond Werken app is bedoeld om de veerkracht van politiemedewerkers te versterken. Zo kun je in de app zelftests doen om na te gaan hoe mentaal fit je bent en of je een goede balans hebt. Deze tests dragen bij aan vroegtijdige signalering en tot een betere gezondheid. Ook vind je in de app ervaringsverhalen, voldoende ondersteuning en de mogelijkheid om laagdrempelig contact te zoeken met zorgprofessionals bij de politie. Binnen de app vind je verschillende thema’s, zoals slaap, voeding (in combinatie met onregelmatige diensten, ingrijpende gebeurtenissen, ongewenste omgangsvormen, voeding en (werk)stress.

Beschikbaar voor zorgverleners

De app is bedoeld voor alle politiemedewerkers en ontwikkeld in samenwerking met zorgprofessionals. Psychologen, bedrijfsmaatschappelijk werkers en het Team Collegiale Ondersteuning kunnen de app gebruiken om medewerkers te ondersteunen. Zij kunnen bijvoorbeeld naar de zelftests en oefeningen in de app verwijzen. Camille Gardenier, projectleider, benadrukt: `Voor TCO is het goed om te weten dat de app een zeer betrouwbare zelftest van Arq Nationaal Psychotrauma Centrum rond ingrijpende gebeurtenissen bevat. Deze kunnen zij aan hun collega’s aanbevelen en aan te moedigen in te vullen na het meemaken van iets ingrijpends.´

Laagdrempelige zorg

Camille: ‘Het belangrijkste doel van de app is om op een laagdrempelige manier je eigen veerkracht te kunnen versterken.  We bieden hiervoor betrouwbare informatie, zelftests en een link naar ondersteuning. Wat we willen, is dat het normaal wordt om zelf te letten op je gezondheid. Dat is onderdeel van je werk.’ Daarom doen we de oproep aan alle politiemedewerkers om de app te downloaden en hun gezondheid zelf te monitoren. Sinds april is de app beschikbaar via de interne systemen van de politie.

Download via de Play Store op je diensttelefoon: Zoek ‘Gezond Werken’ of gebruik de QR code:

In 2019 ging het SupportApp-project van start met subsidie van SAOP, met als doel de veerkracht van politiepersoneel te versterken en hen bij te staan in het omgaan met mentaal veeleisend werk. Nu is de app onder een nieuwe naam gelanceerd: de Gezond Werken-app. Hiermee heb je te allen tijde toegang tot informatie en advies over gezond werken.