Gedragsverandering is moeilijk. Je kunt je daarom beter richten op het veranderen van één of twee gedragingen die essentieel zijn voor de verandering die je beoogt, dan je richten op een heleboel gedragingen tegelijk. Dat zei Ben Tiggelaar op een themamiddag van het professionele politieplatform VMHP van 25 mei 2018, georganiseerd door Conspire2Inspire en met hulp van SAOP.

Tiggelaar nam de 200 belangstellenden mee in het gedachtengoed van vele internationale organisatie-experts. Veel mensen willen namelijk wel veranderen, maar dat mislukt dan steeds weer. Dat geldt ook voor organisaties. Hoe komt dit? Wat houdt ons tegen? Wat is er nodig om wél ontwikkeling op gang te brengen en te houden? En, belangrijk voor de politieorganisatie, hoe betrek je zowel oudere als jongere collega’s bij deze verandering?

Gedragsverandering
Weinig organisaties maken concreet welk gedrag van hun medewerkers ze willen veranderen. Dit terwijl deze concretisering verandering pas echt mogelijk maakt. Vaak zijn de doelstellingen veel te vaag. Tiggelaar raadt dan ook aan om veranderingen altijd naar concreet en uitvoerbaar gedrag te vertalen. Beperking is daarbij essentieel. Minder is beter. Je kunt beter een of twee gedragingen proberen te veranderen die essentieel zijn voor de verandering die je beoogt, dan je richten op een heleboel gedragingen tegelijk. Gedragsverandering is namelijk gewoon moeilijk en wie teveel hooi op zijn vork neemt, werkt de uiteindelijke mislukking al aan het begin in de hand, aldus Tiggelaar.

Beïnvloeding
De middag werd bruisend begeleid door illusionist Jan Reinder. Hij bleek in staat het publiek met zijn magie anders tegen de wereld en bepaalde vraagstukken aan te laten kijken. Zo toonde hij met een act aan hoe we worden beïnvloed in ons denken en hoe belangrijk het is dat we ons hiervan bewust zijn.

Na afloop van de bijeenkomst kregen de deelnemers de gelegenheid tot netwerken met collega’s. De twee speciale gasten gaven volop inspirerende stof tot nabespreken.