Op 7 oktober 2019 opent op het Hoofdbureau van de eenheid Den Haag aan de Burgemeester Patijnlaan een Sign Language Coffee Bar, een concept van CTalents waarbij goede koffie en invulling van de Banenafspraak samenkomen. Het is een pilot waarvoor SAOP de subsidie verstrekt.

Gebaarista
De Sign Language Coffeebar is een bar waar lekkere, verantwoorde koffie wordt gemaakt door een dove of slechthorende barista, ook wel ‘gebaarista’ genoemd. Ook thee en chocolademelk zijn er te koop. Klanten kunnen hun bestelling alleen in gebarentaal doen. Als ze de gebarentaal niet beheersen, kunnen ze ter plekke gebruikmaken van een scherm met korte, geluidloze videofilmpjes. Daarmee leren ze in enkele seconden met welke gebaren ze een espresso of een cappuccino kunnen bestellen. In verband met verwachte piek- en daluren op het bureau is de coffeebar open op maandag, dinsdag en donderdag van 08.00 uur tot 15.00 uur en op woensdag en vrijdag van 08.00 uur tot 13.00 uur.

Meer banen en meer goede koffie
In deze kleinschalige pilot van 6 maanden wordt onderzocht of politiemedewerkers bereid zijn om tegen betaling en door middel van gebarentaal koffie te bestellen bij een gebaarista. Dit levert al direct werkgelegenheid op voor één of twee gebaarista’s. Als de pilot een succes blijkt, kunnen meer coffeebars worden geopend, waardoor nog meer goede koffie kan worden gedronken en nog meer banen kunnen worden gecreëerd. Het succes wordt gemeten aan de hand van het aantal verkochte koppen koffie, thee en warme chocolademelk, de tevredenheid van de gebaarista over het werken bij de politie en de klanttevredenheid. De subsidie van SAOP bedraagt €33.717.

Meer informatie: saop@caop.nl