Gelukkige medewerkers zijn essentieel voor een waardevolle politieorganisatie. Ze voelen zich gewaardeerd, zijn gemotiveerd en ervaren hun werk als zinvol. Maar wat maakt medewerkers écht gelukkig? Onderzoek wijst uit dat medewerkers het meest tevreden zijn wanneer ze worden ingezet op basis van hun talenten, kwaliteiten en drijfveren.
Toch ligt de focus in de praktijk nog te vaak op competentieprofielen in plaats van persoonlijke kwaliteiten. Om hier verandering in te brengen, is het project ‘Gelukkig Duurzaam Inzetbaar’ gestart, dat medegefinancierd is door het SAOP. De projectleider wil werkgeluk structureel meetbaar maken en vertalen naar gerichte verbeteringen. Op maandag 23 september vond de aftrap plaats van dit project tijdens de bijeenkomst ´Dag van het gedrag´. Heb jij deze bijeenkomst gemist? Dan kun je hier de digitale versie lezen.
Doel van het project
Het project heeft als doel om via kwartaalmetingen inzicht te krijgen in het werkgeluk van medewerkers en vervolgens op basis van die informatie gerichte acties ondernemen. Hiervoor wordt een meetinstrument via de TALK app ontwikkeld. Daarnaast is het doel om leidinggevenden te ondersteunen om beter te begrijpen wat hun teams nodig hebben om gelukkig te zijn. Dit wordt ondersteund door een intern team van twintig gedragsdeskundigen dat leidinggevenden en teams begeleidt in het verbeteren van werkgeluk.
Een inclusieve en diverse politieorganisatie
In de komende drie jaar wil de politieorganisatie transformeren naar een werkplek waar iedereen op basis van unieke talenten kan bijdragen aan een inclusieve en positieve werkomgeving. Dit wordt gerealiseerd door te focussen op de talenten, behoeften en drijfveren van medewerkers.
Voorbeelden van succesverhalen
Dankzij eerdere werkgelukmetingen binnen de politieorganisatie zijn al concrete verbeteringen doorgevoerd. Enkele voorbeelden van succesvolle oplossingen zijn:
- Medewerkers van het team Bedrijfsvoering ruilden met een ander team om meer uitdaging te vinden, wat de balans en tevredenheid in beide teams herstelde.
- In de beheerlijn Handhaving hebben medewerkers zelf nieuwe werkprocessen en teams samengesteld, wat zorgde voor een prettigere werkomgeving.
- Bij de teams FB Opsporing leidden werkgelukmetingen tot een beter inzicht in individuele talenten, wat resulteerde in teamwissels en persoonlijke groei.
Dit project zet belangrijke stappen richting een politieorganisatie waarin iedereen kan floreren op basis van zijn of haar unieke talenten en drijfveren. Wil je meer lezen over dit project? Bezoek dan de projectpagina op onze website.
Foto’s van de bijeenkomst