Kennismaken met elkaars projecten, ervaringen delen en van elkaar leren. Met dit doel kwamen projectleiders van door SAOP gesubsidieerde projecten op 3 december bij elkaar in het hoofdbureau van de eenheid Den Haag. Bij binnenkomst in de aula ervaren ze meteen al een project in de praktijk. Want daar staat de Sign Language Coffeebar, waar in gebarentaal koffie is te bestellen bij een ‘gebaarista’.

Subsidie aanvragen in 2020
Na een welkom van SAOP-voorzitter Petra van Beek vertelt bestuurslid Jessica ten Bosch over de plannen van SAOP voor 2020. Met subsidies wil SAOP activiteiten bevorderen op drie thema’s: gezond en veilig werken, duurzame inzetbaarheid en diversiteit. Voor de aanvraag is het belangrijk om de juiste route binnen de politie te volgen. Die voert onder meer langs de leidinggevende, HRM en het hoofd van de eenheid. ‘Binnenkort starten weer enkele mooie projecten, die onlangs zijn goedgekeurd’, vertelt Ten Bosch. ‘Zoals de Autisme-ambassade en Future skills. We hopen dat er in 2020 weer veel nieuwe aanvragen binnenkomen. We hebben nog steeds een potje, dus maak er gebruik van!’

Duurzame inzetbaarheid bij Defensie
Ten Bosch houdt haar presentatie kort, ‘want we willen vooral de ruimte geven aan de presentatie van jullie projecten.’ Voor het zover is, vertelt Jacques van Hulsen van de Vakbond voor burger en militair defensiepersoneel (VBM) over de manier waarop Defensie projecten rond duurzame inzetbaarheid bevordert. Op de werkvloer is aan verschillende mensen gevraagd: ‘Als je 5000 euro zou krijgen om duurzame inzetbaarheid te stimuleren, wat zou je dan doen?’ Dat leidde tot allerlei ideeën, waarvan sommige zijn uitgevoerd. Zo is het in één gebouw niet langer mogelijk op de begane grond en de eerste verdieping de lift te gebruiken, zodat je gedwongen wordt de trap te nemen.

Posterpresentaties projecten
En dan is het echt tijd voor de postersessies waarin de projectleiders hun projecten presenteren. Dat gebeurt in drie ronden. In elke ronde komen de drie subsidiethema’s aan bod: gezond en veilig werken, duurzame inzetbaarheid en diversiteit. Zo kan iedereen in de eerste ronde kiezen tussen presentaties van de projecten Mindfulness, Camerabeeldspecialisten en MENSenWERK. In de volgende rondes presenteren projectleiders onder meer de projecten Buddy door dik en dun, Bewustwording etnisch profileren en In verbinding met jezelf, de ander en je omgeving.

Gedreven
Het is duidelijk dat er bij de politie gedreven mensen werken, want geen van de projectleiders heeft genoeg aan 10 minuten voor zijn of haar presentatie. Een aantal van hen heeft prachtige posters gemaakt die het project samenvatten. Uit de presentaties blijkt bovendien dat sommige projectleiders zo gedreven zijn dat ze eigen tijd (of zelfs geld) in hun project steken.

Een van hen is Bas Böing van het project Bewustwording etnisch profilering. Enthousiast toont hij een promovideo die in januari wordt geplaatst op het YouTubekanaal van de politie. Er zijn voor het project twee interactieve 360 graden-video’s ontwikkeld die agenten met een virtual reality bril kunnen bekijken. De productie daarvan is net afgerond en nu volgt de testfase. In de VR-omgeving ervaar je bijvoorbeeld dat je ergens op straat loopt en een incident ziet. Je krijgt dan de vraag hoe je op die situatie reageert, of je iemand op straat gaat aanspreken en wie dat is. Afhankelijk van je keuze, gaat het script verder. Met deze VR-omgevingen hoopt Bas de dialoog te bevorderen over een gevoelig thema als etnisch profileren.

Vervolg
Door het enthousiasme van de projectleiders en de vele vragen van hun collega’s, is de tijd voor de bijeenkomst snel om. Dagvoorzitter Laurens Raijmakers van SAOP sluit kort af en daarna is er alle ruimte om te netwerken en met elkaar na te praten over de projecten. Wie weet waar dat weer toe leidt. Wat de aanwezigen betreft, komt er zeker een vervolg op deze bijeenkomst.