Werken bij de politie brengt fysieke en mentale risico’s met zich mee, waardoor beroepsgerelateerde klachten kunnen ontstaan. Gebleken is dat het huidige stelsel rondom beroepsgerelateerde klachten vaak te complex is en onvoldoende aandacht besteedt aan zorg en herstel. Medewerkers gaven aan dat zij behoefte hebben aan meer menselijke aandacht en ondersteuning. Naar aanleiding van deze bevindingen is het een nieuw stelsel beroepsgerelateerde klachten ontworpen.

Focussen op herstel en erkenning

Het nieuwe stelsel heeft als doel om medewerkers binnen de politieorganisatie sneller en beter te ondersteunen bij herstel en terugkeer naar werk. Centraal staat een eenvoudige benadering, met meer aandacht voor erkenning en ondersteuning van de medewerker. Daarnaast biedt het stelsel een verbeterd juridisch kader dat meer ruimte over laat voor maatwerk, waarbij het vertrouwen in de medewerker en de menselijke maat vooropstaan.

Het nieuwe stelsel moet een aantal concrete verbeteringen opleveren:

  • Versnelde toegang tot zorg en voorzieningen, met minder juridische obstakels.
  • Een focus op menselijke aandacht en maatwerk, afgestemd op de behoeften van medewerkers.
  • Versterkte rol van leidinggevenden in  personeelszorg en – ondersteuning.
  • Een eenvoudiger en duidelijker juridisch kader, dat herstel en re-integratie centraal stelt.
  • Betere monitoring en evaluatie van effecten op medewerkers en de organisatie.

Met deze aanpak wordt het vertrouwen van politiemedewerkers in de organisatie versterkt en een belangrijke stap gezet naar een duurzame, mensgerichte ondersteuning bij beroepsgerelateerde gezondheidsklachten.

Aanpak

Het stelsel is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de politie, vakorganisaties en het ministerie van Justitie en Veiligheid. De herziening is gebaseerd op zes belevingsfasen, die de behoeften van medewerkers in verschillende stadia van herstel in kaart brengen. Zo worden vanaf de eerste fase duidelijke informatie en snelle toegang tot voorzieningen geboden. Ook wordt sterk ingezet op de betrokkenheid van leidinggevenden, die een sleutelrol spelen in het herstel- en re-integratieproces. Evaluaties vormen een integraal onderdeel van het nieuwe stelsel, met monitoring voorafgaand aan en tijdens de implementatie. De partijen die het nieuwe stelsel hebben ontworpen, hebben SAOP gevraagd de eerste evaluatie (een zogenoemde 0-meting) te financieren. Dit past bij de functie die SAOP kan vervullen bij de uitwerking van afspraken opgenomen in het arbeidsvoorwaardenakkoord.