Gelukkige medewerkers zijn van onschatbare waarde voor elke organisatie. Ze voelen dat hun werk zinvol is, hebben vertrouwen in hun eigen kunnen, en ervaren de vrijheid om hun werk op hun eigen manier uit te voeren. Daarnaast voelen ze zich (sociaal) veilig genoeg om zich uit te spreken over de organisatie. Wanneer zijn medewerkers het meest gelukkig? Het antwoord is eenvoudig: als zij ingezet worden vanuit hun talenten, kwaliteiten en drijfveren.

Toch gebeurt dit nog niet altijd. Vaak ligt de nadruk op het competentieprofiel in plaats van op de persoonlijke kwaliteiten van politiemedewerkers. Maar door hen in te zetten op basis van unieke talenten kunnen we het werkgeluk en de duurzame inzetbaarheid vergroten. Hiervoor moet werkgeluk eerst meetbaar gemaakt worden. Daarvoor heeft dit project ´Gelukkig duurzaam inzetbaar´ subsidie vanuit SAOP ontvangen. Met een vernieuwende aanpak wordt werkgeluk structureel gemeten en vertaald naar gerichte interventies. De metingen worden ieder kwartaal uitgevoerd via de TALK app.

Doel van het project

Met de resultaten uit de meting worden leidinggevenden geholpen om het werkgeluk van politiemedewerkers te begrijpen. Het is een continu proces van meten, begrijpen en verbeteren. Uiteindelijk moet dit project leiden tot het bevorderen van het werkgeluk van medewerkers door meer gebruik te maken van hun talenten, behoeften en drijfveren. Tegelijkertijd helpt inzicht in persoonlijke drijfveren om tot een gelijkwaardige, inclusieve en diverse politieorganisatie komen, waarin iedere individuele medewerker zich gewaardeerd voelt om wie hij of zij is.

De meerwaarde van dit project

  • Inzicht in behoeften en drijfveren: teams krijgen via de TALK app de mogelijkheid om op een laagdrempelige en anonieme manier hun werkervaringen te delen en wat zij nodig hebben om hun werkgeluk te verhogen. Bijvoorbeeld op het gebied van leiderschap, persoonlijke ontwikkeling, sociale veiligheid, welzijn en vitaliteit.
  • Verbeterde leiderschapsondersteuning: leidinggevenden krijgen beter inzicht in de drijfveren en behoeften van medewerkers. Zo worden zij in staat gesteld een leer- en werkomgeving te creëren waarin medewerkers kunnen floreren.
  • Preventieve acties: naast het meten van werkgeluk heeft de TALK app ook een preventieve functie. Medewerkers kunnen anoniem contact opnemen met een vertrouwenspersoon in geval van een onveilige werksituatie of persoonlijke nood.
  • Gelukkig en duurzaam inzetbaar: medewerkers die op basis van hun talenten worden ingezet, zijn vitaler, productiever en ervaren meer (werk)voldoening. Ze hebben beter inzicht in hun persoonlijke ontwikkeling en zijn minder vatbaar voor uitval door stress of een burn-out.
  • Goed werkgeverschap: de organisatie is verantwoordelijk voor het behoud en welzijn van medewerkers. Door meer te focussen op individuele kwaliteiten en een preventieve aanpak van ziekteverzuim komt dit ten goede aan de inzetbaarheid, vitaliteit en het welzijn van medewerkers. Dit maakt de politieorganisatie ook aantrekkelijker voor huidige en toekomstige medewerkers.

Figuur 1 Werkgeluk

Een inclusieve politieorganisatie

Met dit project beoogt de projectleider de politieorganisatie in drie jaar te transformeren in een plek waar iedereen op basis van zijn of haar unieke talenten en behoeften kan bijdragen aan een inclusieve en positieve werkomgeving. Concreet worden de volgende activiteiten uitgevoerd:

  • Ontwikkeling van een meetinstrument (TALK app) om zo elk kwartaal het werkgeluk te meten.
  • De opzet van een intern team van twintig gedragsdeskundigen om leidinggevenden en teams te begeleiden.

Voorbeelden van maatwerk oplossingen

Hieronder vind je enkele voorbeelden van oplossingen om het werkgeluk te vergroten. In al deze gevallen heeft er eerst een analyse of meting plaatsgevonden.

  • Teamruil voor uitdaging: medewerkers van het team Bedrijfsvoering hebben geruild met collega’s uit een ander team om meer uitdaging te vinden, wat de werktevredenheid verhoogde. Dit bracht de balans terug in beide teams.
  • Creëren van de juiste werkomgeving: in de beheerlijn Handhaving heeft een maatwerktraject geleid tot nieuwe teamsamenstellingen en werkprocessen, ontwikkeld door de medewerkers zelf.
  • Inzicht in talenten: een werkgelukmeting in de teams FB Opsporing leidde tot meer inzicht in individuele talenten. Dit zorgde voor vijf wisselingen in teamsamenstelling en drie medewerkers zijn allen op eigen verzoek na het inzicht in hun individuele talenten naar een andere sector begeleid.