Binnen de Eenheid Zeeland en West-Brabant is het aantal zaken in 2022 met 20% gestegen ten opzichte van 2020. Hoe kunnen we deze toename opvangen en tegelijkertijd een oplossing vinden voor de uitdaging van capaciteitsdruk? Juist, door werkstudenten leer- en ontwikkelplekken te bieden die midden in de opsporingspraktijk staan. Dit project genaamd ´Leren en Ontwikkelen in de Opsporingspraktijk´ draagt daaraan bij.

Het project krijgt vorm door vier werkstudenten met verschillende studieachtergronden klaar te stomen voor werkzaamheden op het gebied van Veel Voorkomende Criminaliteit (VVC). De verwachting is dat met de inzet van deze werkstudenten jaarlijks 168 VVC-politiezaken kunnen worden opgelost. Dit verlaagt de huidige werkdruk. Niet alleen binnen de politie, maar ook extern zal de bijdrage van deze studenten merkbaar zijn in de vorm van het vaker en sneller oppakken van ´kansrijke plankzaken´ die door beperkte politiecapaciteit zijn blijven liggen.

Nieuwe expertise

De inzet van de werkstudenten verlicht niet alleen de werkdruk bij operationele teams, maar de studenten brengen ook nieuwe vaardigheden en expertise met zich mee vanuit hun studierichting. Daarbij mag breder gekeken worden dan alleen studies richting veiligheid. Juist financiële en digitale expertise zijn gebieden waarop de politieorganisatie verrijking kan gebruiken. Deze frisse perspectieven dragen ook bij aan de ambitie van de politie om een inclusieve werkgever te zijn.

Leer- en ontwikkelplek

De kracht van dit project ligt in het bieden van een praktijkomgeving in de vorm van een volledige (bij)baan voor werkstudenten binnen de Teamrecherche (VVC´s). Studenten worden als volwaardige collega opgenomen in het district. Op deze leer- en ontwikkelplek maken zij direct kennis met de politieorganisatie en dragen ze bij aan de operationele activiteiten binnen de Eenheid Zeeland en West-Brabant. Het doel is om de werkstudenten voor langere tijd aan de organisatie te binden, zodat zij ook na hun studie een baan bij de politie willen.

Resultaat

Dit project levert een aantal resultaten op:

  • Het aantal VVC-zaken wordt met de inzet van werkstudenten sterk gereduceerd. Dit vermindert de werkdruk en werkbelasting en vergroot de vitaliteit en het werkplezier van politiemedewerkers.
  • Studenten krijgen de kans om een kijkje te nemen in de politieorganisatie, niet in de vorm van een stage maar door volwaardig mee te draaien als collega. Dit bevordert de binding met de politieorganisatie, vergroot de kans op instroom na hun studie en draagt daarmee bij aan de arbeidsmarkt van de toekomst
  • Studenten brengen nieuwe inzichten en expertise met zich mee en zorgen voor diversiteit binnen de politieorganisatie. Dit draagt bij aan een inclusieve werkomgeving binnen de politie.