De politieorganisatie evalueert het nieuwe stelsel voor de aanpak van beroepsgerelateerde gezondheidsklachten. Gebleken is dat het bestaande systeem te veel gericht was op complexe juridische procedures, terwijl politiemedewerkers juist behoefte hebben aan aandacht, erkenning en snelle ondersteuning. Het nieuw ontworpen stelsel richt zich op herstel en re-integratie, met een focus op vertrouwen en de menselijke maat.

Zes fases voor herstel

Het stelsel is opgebouwd rond zes belevingsfases die inspelen op de behoeften van medewerkers in verschillende stadia van het herstel van hun mentale en/of fysieke gezondheid. Van duidelijke informatievoorziening na een incident tot passende ondersteuning bij re-integratie: iedere fase biedt maatwerk en begeleiding. Leidinggevenden spelen een sleutelrol in dit proces, met extra training en tools om hun medewerkers optimaal te ondersteunen.

Betere zorg en eenvoudigere processen

Een belangrijke ontwikkeling is de versnelde toegang tot zorg en voorzieningen zonder juridische drempels. Het stelsel biedt ruimte voor maatwerk en legt minder nadruk op formele erkenning. Ook wordt de impact van deze vernieuwingen nauwkeurig gemonitord.

De invoering van het stelsel vindt plaats in 2025. Tegelijkertijd start de evaluatie hiervan aan de hand van een 0-meting. SAOP financiert deze meting op verzoek van de werkgevers en de vakorganisaties. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder op de projectpagina.